Idealny łącznik smaków soczewicy, buraków, wieprzowiny i słodkiej marchwi. Jest to też szybki przepis na smaczną zupę.

Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy, od dawna uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii i wg. badań wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • kawałek wieprzowiny
  • 3 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka podlewając niewielką ilością oleju do smażenia, mieszamy aby się nie przypaliła. Po 3-4 minutach dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni, następnie zalewamy wszystko wodą. Gdy zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w kostkę, marchew i pietruszkę a także buraki. Warto wcześniej ugotować soczewicę, jeśli jednak takiej nie mamy to jest dobry moment na dorzucenie jej do garnka.

Zostawiamy zupę na małym ogniu przez ok. 15 min, aż wszystkie składniki się ugotują. Następnie dodajemy koperek, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze przez 5 min.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa buraczkowa z soczewicą
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz