Słodki i rozgrzewający krem marchewkowy z pikantną nutką imbiru i mlekiem kokosowym to idealna propozycja na mroźne dni. Smak tej zupy można urozmaicić dodatkami takimi jak curry, pestki dyni, parmezan, kolendrę, grzanki czy jak u mnie chipsami z szynki parmeńskiej.

Imbir powszechnie uznawany jest za leczniczy. Właściwości lecznicze imbiru wykorzystywane są w Azji gdzie stanowi podstawowy dodatek do potraw i lekarstwo na przeziębienie.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj bulion z warzyw wraz z dodatkowymi marchewkami. Cebulkę drobno posiekaj i zarumień na patelni z odrobiną masła i soli i dodaj do zupy. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą, gładką masę. Do tak powstałego kremu dodaj mleko kokosowe i imbir. Zagotuj a następnie przypraw. Szynkę parmeńską ułóż na wyłożonej papierem blasze i piecz w piekarniku przez kilka minut. Tak powstałym chipsem udekoruj talerz z zupą.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa krem marchewkowo-imbirowy z mlekiem kokosowym
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

1 Komentarz

Napisz komentarz