Wbrew pozorom krem z białych warzyw nie musi być mdły. Liczą się podkręcające smak dodatki. W przepisie pełne smaku suszone pomidory i aromatyczny koperek. Ta lekka wersja zupy-krem jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera dużo warzyw a co za tym idzie: witamin, minerałów i błonnika.

Wg. badań kalafior ma działanie przeciwnowotworowe. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomoże osobom z reumatyzmem.

Składniki:

  • pół kalafiora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 średni por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 seler
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, biały pieprz do smaku

Składniki dodatkowe:

  • koperek
  • kilka sztuk suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Por i cebulę pokrój, i wrzuć do garnka. Smaż na oleju na małym ogniu przez ok. 10 min. aż zmiękną. Następnie dorzuć obrane i pokrojone warzywa: kalafior, seler, pietruszkę i ziemniaki. Dolej wodę tak, żeby przykryła warzywa i gotuj przez ok. 20 min. Kiedy warzywa będą już miękkie i jak zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją blenderem. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj suszone pomidory i koperek dla przełamania smaku.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa krem z białych warzyw
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz