Nie każdy lubi zupę rybną ale zupa łososiowa to inna sprawa. Ta zupa z warzywami i pysznym filetem z łososia jest delikatna i powinna posmakować każdemu. Do tego jest szybka i prosta.

Łosoś w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.

Składniki:

  • filet z łososia
  • 1 cebula
  • korzeń pietruszki
  • 2-3 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 papryki (najlepiej różne kolory)
  • szklanka mrożonego groszku zielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozpuść masło i wrzuć do niego pokrojone: czosnek, cebulę i paprykę. Dodaj szczyptę soli i smaż tak przez chwilę, aż warzywa zaczną się rumienić. Następnie zalej wszystko wodą i dodaj marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz ziele angielskie. Przypraw solą i pieprzem.

Pozostaw pod przykryciem na małym ogniu na około 12-15 minut. W tym czasie pokrój w kostkę filet z łososia. Po upływie tego czasu dodaj do garnka rybę i zielony groszek. Gotuj jeszcze przez 7-10 minut.

Na końcu przypraw paprykami i pieprzem. Świetnie smakuje podana ze śmietaną, koperkiem i pietruszką.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa rybna z łososia
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Bartek & Sylwia
Autor

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz